Dublin/Ohio 05527896905
SU ARITMA CİHAZI ARIZA NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

Su Arıtma Cihazı Kullanırken İlk Aşamada Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Su arıtma cihazı ilk kullanımı; membran kapağına giren hortum çıkartılmalıdır. Hortumdan akan su ilk aşamada siyah akar bu su temiz gelene kadar akıtılmalıdır. Böylelikle ön temizleme yapılır.

Tankın vanasını kapatın ve suyu tekrar açın bu sayede arıtmanın  musluğundan su akar. Böylelikle arıtma cihazının membran, tatlandırıcı filtre ve Post Carbon filtre yıkaması yapılmış olur.

Son olarak su durulanmış tankın vanası açılmalıdır. 1 saat gibi bir süre beklendikten sonra tankın içinde birikilen su temizlenir ve böylelikle cihaz tamamen temizlenmiş ve kullanıma hazır duruma getirilir.


Su Arıtma Cihazı Su Sızdırıyor

Su arıtma cihazı su sızdırıyor ise; Ters ozmos sisteminde oluşan birçok durumda sızıntının kaynağını öğrenmek kolaydır. Sızıntının kaynağını anlamak için bütün bağlantılara bakılmalıdır. Eğer sızıntı musluktaysa sistemin bir parçası veya musluğun gevşek olduğunu gösterir.

Sızıntıyı sonlandırmak için bağlantıların tümü sıkıştırılmalıdır. Borular vanalara, gidere ve portlara iyice oturtulmalıdır. 

Sızıntı hava borularından geliyorsa bu durum “hava boşluğu sızıntısı” olarak adlandırılır. Bu durumun sebebi genel olarak hava tıkanıklığıdır (giderde biriken atıklar buna sebep olabilir). Giderde tıkanıklık olursa suyun ters akmasına ve taşmasına yol açar. Bu durumla karşılaşıldığında yapılması gereken giderdeki tıkanıklığın giderilmesidir. Temizlik için fırça, tel veya boru temizleme aleti kullanılabilir. Boru bağlantı noktaları da temizlenmelidir. Gider hattı ve gider borusu aynı orantıda olmalıdır, dengesiz olması durumunda suyun ters tepmesine sebep olur.

Su Arıtma Cihazında ki Su Sızıntısının Çözümü

Sızıntıya sebep olan filtre yuvası çıkarılmalıdır.

O-halkasının doğru takıldığından emin olunmalıdır.

Tank açılmalıdır.

Beslenme suyu vanası açılmalıdır.

Filtre yuvası sızıntıya devam ediyorsa değiştirilmelidir.

O-halkası sıkı takılmalıdır.

Depolama tankı vanası kapatılmalıdır.



Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor

Su arıtma cihazından su gelmiyor ya da kesik kesik geliyor ise iki nedeni vardır;

Su arıtma cihazı tankı arızası veya şebeke suyu basıncının düşük olması olabilir. Su tankı içerisinde suyun akışına, fazlalığına göre basıncı ayarlayan bir hava kesesi vardır. Basıncı ayarlayan bu kesenin adı “tank membranı” dır. Eğer bu kesede bir sızıntı veya patlama durumu varsa basınç ayarlanamayabilir. Bu problemin çözümü için tankın doluluğu kontrol edilmelidir. Tank eğer boş ise ağırlığı 2kg dolu ise 20kgdır. Tank dolu ise sorunun sebebi içerdendir.  Sorunun çözümü ise tankın basınçlanma yapmasını sağlamaktır.

Su Arıtma Cihazının Basınçlanma Yapması Nasıl Sağlanır?

Öncelikle cihaza gelen şebeke suyu vanası kapatılmalıdır.

Depo tankı valfi kapatılmalıdır.

Depo dışarı çıkartılmalıdır. 

Depo dışarıya çıkartıldıktan sonra tank vanası açılmalı ve içinde bulunan bütün su boşaltılır.

Tank tamamen boşaltılmış görünse de içerisinde su kalmış olabilir bu suyu tamamen boşaltmak için sibob kısmından hava basılmalıdır. Bunu bisiklet pompasıyla yapabilirsiniz. Hava basıldıktan sonra suyun tamamın boşalacaktır.

Su boşaltma işlemi ardından suyun basıncı bir basınç göstergesi kullanılarak ölçülür. Basınç seviyesi 6PSI-8PSI arası olmalıdır.

Tüm bu işlemlerden sonra su tankı tekrar bağlanabilir. 

Su tankı bağlandıktan sonra tank ve beslenme suyu vanası açılarak tekrar doldurulur.


Su Arıtma Cihazından Su Bulanık Geliyor

Su Arıtma Cihazı neden suyu bulanık verir? Cihazın filtre değişimi veya yeni alınması gibi durumlarda ilk alınan suyun bulanık olması normaldir. Bunun sebebi sudaki oksijenden kaynaklanan hava kabarcıklarıdır.  Filtreden su ilk defa akmaya başladığı zaman su havayı dışarı iter ve (5mikron) hava kabarcıkları oluşur. Filtre tam anlamıyla düzene oturduğunda artık suyunuz bulanık gelmeyecektir.

Kullanım sıklığına göre filtre suyu 1-2 hafta boyunca bulanık verebilir bu normal bir durumdur. 

Su Arıtma Cihazından Su Kireçli Geliyor

 Su arıtma cihazınızı kullanırken uygulamanız gereken işlemler vardır. Eğer bu işlemleri düzenli olarak uygulamazsanız cihazın suyu kireçlendirmesi mümkündür.

Su Arıtma Cihazında Suyun Kireçlenmemesi İçin Ne Yapılır?

1. 5mikron tortu filtre 

2. GAC veya Karbon filtre 

3. 1mikron Sediment Filtre

Bu filtreler belirli zaman aralıklarında (6-8 ay) değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra membran filtre de değiştirilmelidir. Düzenli aralıklarla cihazınıza bakım yapmak sistemin her zaman sorunsuz işlemesini sağlayacaktır.


Su Arıtma Cihazı Her Zamankinden Fazla Su Atıyor

Su arıtma cihazları 3litre suyun 2litresini atık olarak 1litresini ise tanka verir.  Su arıtma cihazındaki fazla atık su her zaman ciddi bir sorun, korkulacak bir durum değildir. Fabrikaların artması, insan nüfusu yoğunluğu, araç sayılarının fazlalaşması, şehirleşme, doğal kaynakların azaltılması gibi birçok sebep suyun kirlenmesine neden olur ve suyunuzda oluşan bakteri, mikrop, kirlilik gibi durumlar kullanacağımız suyun arıtılmasını neredeyse zorunlu kılmaktadır. Su ne kadar kirli olursa suyun atık oranı da o kadar fazlalaşır.

Tank Dolu Ama Cihaz Sürekli Su Atıyor

Su Arıtma Cihazı Sürekli atığa Su Gönderiyor Giriş suyu basıncının yüksek olması; bu durumda basınç ayarlayıcı kullanılarak normal basınç değeri olan 4-5 bara basınç düşürülebilir.

Depo havasının seviyesinin düşmesi veya yükselmesi; bu durumda depo havasında su yokken değer, olması gereken 7PS şeklinde denge sağlanmalıdır.

Membran housing temiz su çıkışındaki 1/8” çek valf bozulmuş olabilir ve değiştirilmelidir.

Dört yönlü vana arızası; bu durumda vanalardan iki tanesi kapatılmalı ve test edilmelidir 4 dakikaya kadar su akmaya devam ediyorsa vana değiştirilmelidir.

Su Arıtma Cihazında Suyun Tadı Ekşi, Acı, ya da Kötü Koku Yapıyor

Su arıtma cihazında suyun tadının kötü ve ekşi gelmesinin nedeni filtreleme aşamasında kullanılan bir yada iki filtreme aşamasında oluşan biofilmdir. Bunun sebebi cihazın uzun süreli kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

Filtreler tıkalı olabilir, membran hasarlı olabilir bu durumda tıkalı filtre ve membranın değiştirilmesi gerekmektedir. Cihazın bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda su depolama tankının sterilize edilmesi temizlenmesi de gerekmektedir. 

Bu durumun önlemini cihazı düzenli olarak değiştirerek veya temizleyerek alabilirsiniz.


Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne yapmalıyım?

Su arıtma cihazınızın su damlatması olağan bir durumdur.  Birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir.

Tank Vanasından kaynaklana Su Kaçakları; tank vanasının kapağındaki contanın zamanla deforme olmasıyla su kaçakları oluşabilir. Bu durumda vanayı sökün ve vananın dişli kısmını bir teflon yardımı ile sarın. Sardığınız teflon fazla olursa vana zorlanabilir buna dikkat etmelisiniz.


Su Arıtma Cihazının Filtrelerinden Su Kaçması ; bu durumda cihazınızın filtre bağlantılı dirseklerini kontrol etmelisiniz. Filtre bağlantı dirseklerinde çatlak yada kırık olmadığından emin olmalısınız. Filtrede çatlak veya kırık söz konusuysa filtreyi değiştirmelisiniz.


Basınç Fazlalığından Kaynaklanan Sızdırma; bu sorunun nedeni genellikle belediye suyu kullanmaktır. Bu su yüksek basınç ile musluklarımızı bozabilir. Bu durumun çözümü neredeyse her cihazda kullanılabilen basınç dengeleyicilerdir. Basınç dengeleyiciler yüksek basıncı dengeler ve böylelikle cihazınızda böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.



Su Arıtma Cihazında Filtrenin Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Su arıtma cihazınızda sızıntı varsa bunun nedenlerinden biri de tıkanmış filtre olabilir. Filtre tıkandığı zaman sudan dolayı çatlak yapar ve su sızdırmaya başlar. Bu durumun çözümü ise filtreyi temizlemek yada çatlak ise filtreyi değiştirmektir.

Su Arıtma Cihazı Tankına Su Gelmiyor -Dolmuyor? 

Su arıtma cihazı tankına su gelmiyor nedeni ne olabilir ? su arıtma cihazlarının filtre sistemi ince bir süreçten geçer. Bu sürecin içerisinde suyu depolamak için tank sistemi mevcuttur. Arıtma cihazlarının filtre ettiği suyu biriktirmek içi tank’a ihtiyaç duyar ve bu tank da biriken su son kullanıcıya ulaşır. Arıtma cihazı ise depodan eksilen suyu sürekli olarak yenileyerek taze kalmasını sağlamaktadır.


1-Arıtma cihazınızın tankına su gelmiyor ise ilk bakılacak nokta suyun basıncı olacaktır. Eğer arıtma cihazınıza gelen suyun basıncı düşük ise tanka su dolumu gerçekleşmez. Tanka suyun dolabilmesi için şebekeden gelen suyun en az 3 bar olması gerekmektedir.

 

Çözümü; Eğer sorunu kafanızda netleştirdiyseniz ve basıncınızın düşük olduğuna kanaat getirdiyseniz çözüm olarak su arıtma cihazları için ayarlanmış pompa kullanmanız gerekmektir. https://www.buzsu.com.tr Adresinden pompa temin edebilirsiniz.

2. Bir sorun ise tank’da basınç olmamasıdır. Böyle durumlarda önce tankta su olup olmadığı ağırlığına bakılarak kontrol edilmelidir. Yani tank ağır ve vanası da açık olduğu halde su vermiyor ise tank üzerindeki sibop  kısmında tankın havasına bakılır eğer hava yerine su geliyor ise tank patlamış ve değişimi yapılması gerekiyor demektir. Ancak ne hava ne su geliyor ise bir pompa yardımı ile belli oranda tankın içine hava basılmalıdır. https:///www.buzsu.com.tr adresinden tank temini yapabilirsiniz.


Çözüm : Sibop üzerindeki iğneye bastırılarak kontrol edilir. Eğer bu alandan hava geliyor ise cihazın içerisindeki hava oranı kontrol edilir. Eğer hava gelmiyor ise içindeki hava oranı bitmiş demektir.

Bunu belli bir oranda tamamlamak gerekir. Bir pompa yardımı ile sibop  kısmından tanka hava basılarak 0,7  bar civarında bir hava oranı ayarlanarak sistem tekrar çalışır hale getirilebilir. Fakat sibop kısmını kontrol ettiğimizde eğer su geliyor ise tank içindeki diyafram patlamış demektir. Buda ancak tankın değişimi ile çözüme kavuşur. Bu şekli ile su arıtma cihazlarında tank ile alakalı problemi çözmüş olursunuz.


Su Arıtma Cihazı Arızaları - Su Arıtma Suyu Neden Bulanık Akar - İlk Kullanımda Yapılması Gerekenler - Su Arıtma Cihazı Fazla Atık Su Atıyor

Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tavsiye Yazı: En Popüler Elektrikli Ev Aletleri ve Küçük Mutfak Aletleri: Markalar, Modeller ve Fiyatlar
Tavsiye Yazı: Alkali su iyonizeri nedir? Nasıl Çalışırlar? En Çok Tavsiye Edilen Alkali Su İyonizeri Hangisi?
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazları nedir çeşitleri ve önemi markalar tavsiyeler
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı | En İyi Su Arıtma Cihazı


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
4 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder

E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar *